fbpx

Tūkstantį kartų Ačiū: dėkingumo kelionė po kavos pasaulį | Knygos apžvalga

Niekas gyvenime nevyksta be priežasties, sutiksite? Vieną dieną kyla mintis sukurti kavos produkto ženklą, tada ženklo pavadinimas evoliucionuoja, įgyvendinama produkto diversifikacija. Atsiranda mūsų žodyne „Lietuviška Fika“ – kavos ir lietuviško sūrio edukacinė degustacija. „Fika“ tai „Figa“, lietuviškai tradicijai tinka „poguliukas“, – tokius samprotavimus girdime iš nepažįstamų žmonių. –„Geriau renginį pavadinkite „kavairsūris“, tai lietuviai įsimins paprasčiau.“ Sulaukiame daug kritikos dėl šio pavadinimo: niekas nesupranta, ką „Fika“ reiškia, kokia renginio prasmė, ko mes siekiame jį organizuodami, kokia mūsų vizija ir tikslas.

Susimąstome… Bet juk taip paprasta: „Fika“  švediškai reiškia kavos pertraukėlę su bandele, laiką sau, socialiam kavos puodeliui. O mes siūlome pridėti mažame Lietuvos ūkyje rankomis iš nepasterizuoto – „gyvo“ – pieno pagamintą lietuvišką sūrį. „Oi ne, kad lietuvis atsimintų šį žodį, Jums reikės investuoti ne tik daug laiko, bet ir finansų.“ Tokie žodžiai dar labiau glumina. Juk mes tikime tuo, ką darome, bet gal kartais to neužtenka?

Atliekame visuomeninę apklausą, kad būtų lengviau priimti verdiktą dėl pavadinimo. Prieiname išvadą – žmonės kritikuoti moka, bet sprendimo pasiūlyti negali. Taip juk šiandien paprasčiausia. Mūsų tikslas sukurti lietuvišką tradiciją, ritualą, kad pasaulis žinotų apie kavos ir lietuviško sūrio pertraukėles mūsų kasdienybėje; skleisti žinią apie „fair trade“ (sąžiningos prekybos grandyje dalyvaujančius) produktus bei sūrius, gaminamus ypatingų žmonių mažose Lietuvos sūrinėse. Mes kalbame apie „ypatingą“ kavą ne savo skoniais, bet esybe. Ypatinga kava mums yra „fair trade“ kava bei kavos pupelės iš mažųjų ūkių – „micro lot“ – arba „specialty coffee“.

Person Performing Coffee Art

Ne kiekvieno šiandieninio kavos eksperto žodyne sutinkami terminai „fair trade“, „sąžininga prekyba“, „single origin“, „micro lot“ , „specialty“ kava. Mūsų nuomone, šiandien kavos žinovui tai labai svarbios sąvokos. O ar daug iš Jūsų esate girdėję jų reikšmę? Remdamiesi savo patirtimi darome prielaidą, jog 90% Jūsų šių žodžių niekada anksčiau nesutikote.

Mes esame kavos mėgėjų Lietuvoje edukatoriai: šviečiame visuomenę apie kavą ne tik teoriškai, bet praktiškai, ir galime patvirtinti, jog žinios yra labai svarbu visiems kavos rinkos atstovams. Jūs sakysite, jog nesame pirmieji, ir tai tiesa, bet švietimas apie kavą vis dar nėra pakankamas. O mums labai svarbu perteikti ne tik žinias apie kavos pupelių rūšis, jų apdorojimo bei ragavimo subtilybes, bet kartu išreikšti ir dėkingumą. Dėkingumą kavos plantacijų ūkininkams, kuriems itin svarbus solidarus pasaulio kavos mėgėjų palaikymas. Kurių darbas yra vertinamas ne tik piniginiu atlygiu, bet ir nuoširdžiu, sąžiningu „ačiū“.

Skleisdami nuostabią žinią apie „sąžiningos prekybos“ („Fair Trade“) organizacijos tikslus, sulaukėme nemažai kritikos: blogai, ne laiku, šios organizacijos tikslas lobistiškas, dar kartą įvertinkite savo veiklos strategiją, išsiianalizuokite, susitelkite ties „single origin“ – rūšine – kava… Ir dar daugybės pastebėjimų.

Selective Focus Photography of a Cup of Black Coffee

Ir ką jūs manote, visi šie komentarai privertė susimąstyti: patys suabejojome savo skleidžiama informacija, kilo nemažai diskusijų. Dėl šios priežasties ėmėmės nuoseklios pasaulinės literatūros apie „Fair Trade“ organizaciją bei kavą iš mažų ūkių analizės, diskutavome su „Fair Trade“ kavos skrudintojais, t.y. tiesioginiais sąžiningos prekybos grandies dalyviais. Ir sutapk tu man taip – šioje klausimų perpildytoje kasdienybėje pasirodžiusi A. J. Jacobso knyga „Tūkstantį kartų ačiū“, kurią išleido leidykla „Vaga“, padėjo sudėlioti visus taškus ant „i“! Pagaliau turime atsakymus: judame teisinga linkme ir pasirinkome ypatingą kelią perteikti labai jautrią informaciją kavos mėgėjams.

Net jei žinote, kas Jums skrudina kavą, pasidomėkite savo kavos puodeliu dar atidžiau. Prie Jūsų kavos prisidėjo daugybė asmenų ir organizacijų, kuriems turite būti išties dėkingi. Dėkingumas yra grynumo ženklas. Tai ženklas, kad suvokiate ir vertinate kavos kilmę, žmonių, kurie atsako už kavos aromatą, skonį, transportavimą, paruošimą, vertę ir reikšmę. O kiek dar įdomybių glūdi visoje šio proceso grandinėje. Knyga „Tūkstantį kartų ačiū“ būtent apie tai! Ji kviečia mus išanalizuoti savo kasdienybę per kavos puodelio prizmę. Būkime dėkingi!

Black Coffee

J. Jacobsas savo knygoje atlieka tyrimą, kam turėtume ištarti ačiū už galimybę mėgautis rytiniu kavos puodeliu. Jis, padedamas draugų, susipažįsta su daugiau nei tūkstančiu žmonių iš kavos pasaulio, kad padėkotų jiems už savo kavą. Ir, žinote, negali prieštarauti autoriaus minčiai, kad „dėkingas gyvenimas“ įmanomas tik tada, kai suvokiame, kad kiti individai daro už mus tuos dalykus, kurių negalime padaryti patys. Dėkodami mes tarsi patvirtiname teigiamus kitų veiksmus ir juos priskiriame tiems, kas juos atliko. Jausdami ir išreikšdami dėkingumą pripažįstame, kad „gerumo šaltinis esame ne mes, o išorė“.

Dėkingumas yra susijęs su gebėjimu kiek įmanoma stipriau „įsikabintiׅ“ į esamą akimirką, taip pat su sąmoningumu ir mėgavimusi. Sustabdyti akimirką ir mėgautis socialiuoju kavos puodeliu yra ir mūsų „Ypatingos kavos klubo“ misija. Laikas su kava padeda užmiršti – bent trumpam – mūsų kasdienius irzulius. Labai sunku jaustis dėkingiems, kai dideliu greičiu lekiame per gyvenimą. Galvojame tik apie tai, kas laukia toliau.

Bet kartais tiesiog būtina stabtelėti! Derėtų kreipti daugiau dėmesio, kas priešais mūsų akis čia ir dabar. Pasigrožėti mielomis smulkmenomis, pasidomėti, iš kur atkeliavo mėgstamos kavos pupelės, kaip jos buvo apdirbtos, kaip atrinktos ir paskrudintos, kaip ir kieno patiektos mums. Tad linkime kartu su A. J. Jacobso knyga surasti laiko sau ir leisti kavai pasilikti ant liežuvio maždaug dvidešimt sekundžių. Kokybė vietoj kiekybės, argi ne taip?

Tagged , ,

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

0